Pritisak će dovesti do veće prisutnosti žena u vrhovima političke moći

Kroz pet do deset godina hrvatsko gospodarstvo približit će se prosjeku EU-a po BDP-u po stanovniku, a rast će, nadam se, biti potaknut stranim ulaganjima, rastom izvoza i učinkovitim korištenjem sredstava Europske unije.

Digitalizacija javne uprave učinit će je učinkovitijom i transparentnijom, a digitalizacija privatnog sektora amortizirat će manjak radne snage u osnovnim, manualnim poslovima. Ključne izazove, ali i napore Vladinih institucija očekujem u promociji i usvajanju koncepta cjeloživotnog učenja koji će biti važna poluga za učinkovitiji raspored radne snage na tržištu (npr. prelazak dijela zaposlenika iz javnog u privatni sektor). Jedan od važnih izazova bit će i daljnji proces privatizacije javnih poduzeća i imovine u državnom vlasništvu koji nije strateškog karaktera, kako bi se država usmjerila na učinkovitu regulaciju, a povećala produktivnost trenutačno nedovoljno efikasnih poduzeća. Sljedećih pet godina bit će ključno razdoblje i za rješavanje pitanja financijske održivosti zdravstvenog i mirovinskog sustava te bolju suradnju obrazovanja i gospodarstva.

Tehnologija transformativno djeluje na život i na poslovanje.

U narednim će godinama neki od važnih trendova pokazati svoj puni utjecaj. Prije svega, to je transformativni utjecaj tehnologije na život i poslovanje. Cloud je mainstream već sada, umjetna inteligencija dobit će još veći značaj, proširena stvarnost ući će u redovnu uporabu. Sve će to djelovati na daljnju ubrzanu digitalizaciju društva, što će onda neminovno dovesti i do nekih promjena o kojima sada razgovaramo – prije svega reforme javne uprave. Repetitivne poslove počet će zamjenjivati tehnologija, pojavit će se nova radna mjesta, kraći radni tjedan i dijelom rad od kuće u skladu sa zahtjevima za bolji balans privatnog i poslovnog života. Društvo je gladno talenata, a pritisak će dovesti i do veće prisutnosti žena u vrhovima poslovne i političke moći. Promjena generacija stavit će naglasak na fleksibilne oblike rada, a metaverse će biti sastavni dio poslovnih modela. Ključni izazovi bit će upravljanje lancima opskrbe pa će klasične sirovine polako mijenjati 3D printing. Održivost poslovanja bit će jedan od ključnih pokazatelja uspješnosti, a uključuje i značajan daljnji rast primjene obnovljivih izvora energije. Potreba za talentima bit će još više izražena.

Pravi je aspiracijski uzor za Hrvatsku Irska. To je primjer kako mala zemlja može „igrati iznad svoje lige“.

Oni koji ne znaju puno o Irskoj, reći će da uspjeh duguje kapitalu svoje dijaspore. Kao ključ irskog uspjeha vidim fokus na nekoliko ključnih industrija visoke dodane vrijednosti (IT, life science, nanotehnologija), blisku i agilnu suradnju obrazovnog sektora i gospodarstva te prijateljsko poslovno okruženje.

Godine 2050. Hrvatska je zemlja mnogih rasa i kultura jer su migracije zbog klimatskih promjena dovele do znatnih seoba stanovništva. EU i SAD blisko surađuju te su i dalje prosperitetni dijelovi svijeta. Uzrečica „Work is for robots“ funkcionira u punom smislu riječi. Manualne i repetitivne poslove u cijelosti su preuzeli roboti dok su ljudi fokusirani na kreativni, intelektualni rad s velikim fokusom na očuvanje prirode. Hrvatska je uspješno prevladala demografsku krizu privlačenjem talenata, kao i rastom stanovništva. Mirovinska i zdravstvena reforma više nisu teme jer postoji univerzalni dohodak, a zahvaljujući snažnom razvoju znanosti i tehnologije te padu troškova liječenja, zdravlje je dostupno svima. Hrvatska je uslijed snažnog usmjerenja na izvrsno obrazovanje i industrije visoke dodane vrijednosti napredno i prosperitetno društvo.

Tehnologija donosi mnogo dobrog – oslobađa od manualnog rada, procese čini bržima i transparentnijima te smanjuje cijene mnogih proizvoda i usluga čineći ih dostupnijima ljudima. Istovremeno, tehnologija zahtijeva i oprez, kao i svi veliki pokretači razvoja. Cyber-sigurnost i pitanje privatnosti svakako su među njima. Omogućava istovremeno kvalitetnije prilike za fokus ljudskog rada, bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života s manje egzistencijalnih uvjetovanosti. Pitanje klime i održivosti ukazuje na neposredne opasnosti koje je potrebno rješavati bez odgode, a među ostalima, stvara pritiske što se tiče migracija u područja pogodna za život te prema oskudnim resursima.

Autor: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama

>>> Sljedeći članak

Vratite se na sve članke!