Sada je na redu utrka za razvojem društva

Danas definitivno živimo u vrijeme najintenzivnijih promjena u povijesti čovječanstva koje pokreću dva zanimljiva fenomena, a to su tehnologija i globalizacija.

Naše vrijeme jest vrijeme industrijske revolucije 4.0 koja, kao i svaka industrijska revolucija, drastično mijenja svijet.

U ovom je trenutku teško biti Nostradamus i predvidjeti što će se sve dogoditi. Uostalom, prisjetimo se početka 2000-ih koje su također donijele neke megatrendove. Tada nitko nije mogao predvidjeti kako će svijet danas izgledati: streaming servisi, data clouds, smart mobility… ništa od toga tada nije postojalo i teško se moglo predvidjeti.

Danas smo razvojem tehnologije došli na 5G, na 10G optiku… Države su shvatile da mogu biti učinkovitije s pomoću digitalizacije. Za neke je to pitanje konkurentnosti tj. opstanka.

Sada je na redu utrka za razvojem društva. Dolaze autonomna vozila, napredno strojno učenje, virtualna i proširena stvarnost, metaverse… Vjerujem da će na sve to najviše utjecati umjetna inteligencija jer dolazimo do stupnja razvoja gdje je ona veoma upotrebljiva. Može, naravno, biti zloupotreba, ali nadam se da će njezin učinak biti dominantno pozitivan. Kakav god bio, siguran sam da će ona promijeniti svijet.

Novi tehnološki napredak u tehnologiji – mislim tu na nano tehologiju kod mikročipova, kvantna računala, 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju itd. – omogućava da kreativni ljudi smisle neke nove usluge koje mogu drastično promijeniti svijet i način kako živimo. Ako se prisjetimo ranih 2000-ih, nitko nije mogao predvidjeti nastanak društvenih mreža i njihov utjecaj na svijet u kojemu živimo. Tako se i danas razvijaju neke stvari za koje sada možda i ne znamo, a koje će za pet do deset godina postati uobičajene. Imajmo na umu da je napredak sve brži: gledajući globalno, ranije nam je do milijardu korisnika trebalo deset godina, a danas – pogledajmo samo primjer TikToka – pet puta manje vremena.

Ovo je vrijeme početka – definitivno smo na početku nekih velikih promjena. Tehnologija je pitanje spremnosti ljudske vrste da prihvati smjer promjena. U tom nekom kontekstu ključno je pitanje utrke s vremenom i države u kojoj mi živimo. Država i društvo idu naprijed, ali pitanje je ide li se dovoljnom brzinom naprijed jer svi na svijetu idu naprijed. Kolokvijalno – da uhvatimo svijet, mi moramo trčati naprijed dok drugi hodaju. Svaka je promjena mogućnost.

Tako je za mnoge vrste gospodarstva ovo prilika da uhvate priključak s najrazvijenijima. Ne znam hoćemo li to uspjeti, ali pojavljuju se odlične tvrtke koje mi ostavljaju prostor za optimizam.

Mi u svojoj malenoj državi imamo tvrtke poput Infobipa i Rimca koje su globalno poznate i pokazuju da je moguće.

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju i europski monetarni prostor te euroatlantske integracije zadovoljila svoje političke ambicije, a sada gospodarski i društveno imamo priliku uhvatiti korak s najrazvijenijima. No, za to nam treba jasna vizija, strategija i ono što je često najteže – egzekucija.

Autor: Adrian Josip Ježina, izvršni direktor Telemacha Hrvatska

>>> Sljedeći članak

Vratite se na sve članke!